Szakmai cikkek

Ebben a rovatban szeretnénk aktuális szakmai cikkekkel, hírekkel, érdekességekkel segíteni a pénzügyi számviteli szakmában tevékenykedőket, és a téma iránt érdeklődőket.
Feliratkozás szakmai és képzési hírlevélre »

2022. december 06.

„Adózni csak pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen – úgy érdemes.” A 2023-as adócsomagról – 2. rész: Forgalmi adózás és további adó- és számviteli változások

Ahogy arra cikkünk első részében utaltunk, idén rendhagyó módon két folytatásban foglaljuk össze a 2023-as adóévet érintő legfontosabb szabályozási változásokat. Az első részben a magánszemélyeket és cégeket érintő közvetlen adók változásait mutattuk be, most pedig csokorba szedjük a többi fontos módosítást a forgalmi adózás, illetve egyéb adó- és számviteli témákban.

2022. november 29.

„Adózni csak pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen – úgy érdemes.” A 2023-as adócsomagról – 1. rész: A magánszemélyeket és cégeket érintő közvetlen adók változásai

Hagyományainkhoz híven idén is áttekintjük a közelgő új év adózási kérdéseit. Nézzük át együtt, mi vár ránk 2023-ban adószakmai területen!

2022. november 16.

A fizetési szokások átalakulása. Mire figyeljenek a kereskedők, vállalkozások? Javaslatok 5 pontban

Az Elektronikus fizetési megoldások kézikönyvének második kiadásában azt vizsgáltuk meg közelebbről, hogyan alakultak át a fizetési szokások az elmúlt években és ezek alapján milyen trendekre számíthatnak a kereskedők, vállalkozások a közeljövőben. A rövid elemzések alapján javaslatokat fogalmaztunk meg a kereskedők, vállalkozások számára, amelyek segítségével eredményesebben használhatják ki az elektronikus fizetésben rejlő lehetőségeket.

2022. október 24.

Költségvetéstervezés egyszerűen, egy programban

Közeledik az esztendő vége. A költségvetési szervek ilyenkor már lázas munkával készülnek a következő évre, kezdődik a költségvetés tervezésének időszaka, ami komoly feladat terhet jelent a pénzügyi szervezetnek. Mindenkinek vannak kialakult módszerei, jógyakorlatai, most egy olyan szoftvert mutatunk be, amit a hatékony és gyors költségvetési tervezéshez fejlesztett ki a Magyar Közigazgatásfejlesztési Zrt. A PANDA szoftver, amely alkalmas a személyi és dologi kiadások tervezésére, a tényadatok feldolgozására, s különböző kimutatások elkészítésével is a segítségünkre van a mindennapi munkában.

 

2022. október 19.

Bizonytalan nyereségadópozíciók kezelése az IFRS-ben

Aki valaha készített adóbevallást, annak nem kell magyarázni, hogy a bizonytalanság – különösen az értelmezési bizonytalanság – mennyire gyakran jelentkezik az adózás területén. Néha a jogszabályok értelmezése vezet nem egyértelmű eredményre, néha a tranzakció összetett és újszerű jellege adja fel a leckét a szakembereknek. Nem vitás, hogy azt is el kell fogadni a területen munkálkodóknak, hogy olyan adórendszert és jogi környezetet építeni nem lehet, ahol ez a bizonytalanság teljesen elkerülhető.

2022. október 04.

Az Online Számlával kapcsolatos aktuális kérdések 2022-ben

Magyarországon a számlaadat-szolgáltatás 2018. július 1-jén kezdődött történetében 2021. januárja volt az utolsó jogszabályi mérföldkő, s onnantól már szinte az összes belföldi adóalany által kiállított számla adatait ténylegesen látja az adóhivatal. Felvetődik erre tekintettel a kérdés, hogy milyen aktualitásokról lehet egyáltalán beszámolni 2022 végéhez közeledve?

Ma tényleg nem a jogszabályi változások adják a téma aktualitását, hanem sokkal inkább azon adózói igények és a környezet változása, amelyeknek eredményeként az Online Számla rendszerén belül új szolgáltatások jelennek meg. Cikkemmel ezeket a szolgáltatásokat próbálom körbejárni, s ugyanakkor felhívni a figyelmet néhány kockázatra is.

 

2022. szeptember 27.

Az infláció hatása a pénzügyi kimutatásokra 2. rész

 

 

 

2022. szeptember 20.

Az infláció hatása a pénzügyi kimutatásokra 1. rész

A világgazdaság az elmúlt három évben egy hullámvasúton robog, hiszen amilyen váratlanul következett be a COVID 19 okozta gazdasági válság, úgy az ebből való kilábalás is meglepően gyors volt. Amikor már a legtöbben azt gondolták, hogy végre a boldog békeidők jöttek el, 2022. február 24-én kirobbant az orosz-ukrán konfliktus és új gazdasági problémák vették kezdetüket a világban, melynek egy kritikus eleme az infláció lett.

2022. szeptember 16.

Adóellenőrzés esetén meg kell-e jelenni személyesen a NAV-nál?

 

Kevés rémisztőbb helyzet van egy cég vezetője számára, mintha a NAV személyesen kívánja meghallgatni az adóvizsgálat során; de valóban meg kell-e ilyenkor jelennie az ügyvezetőnek az adóhatóságnál?

Továbbiak betöltése ...