Szakmai cikkek

Ebben a rovatban szeretnénk aktuális szakmai cikkekkel, hírekkel, érdekességekkel segíteni a pénzügyi számviteli szakmában tevékenykedőket, és a téma iránt érdeklődőket.
Feliratkozás szakmai és képzési hírlevélre »

2021. július 30.

A projektelszámolás számvitele

 

A projektelszámolás kérdésköre az elmúlt időszak talán legjelentősebb számviteli törvényi módosításának tekinthető. A 2020-ban kötött szerződések tekintetében már kötelező az új szabályozás alkalmazása a gazdaság szereplői számára, vélhetően ezért is érkezett a Könyvvizsgálói Kamarához számos megkeresés a gyakorlati alkalmazások vonatkozásában.

2021. július 27.

A pénzügyi ágazati szakképzés az OKJ után

 

Az év elején jelentek meg a gazdálkodás és menedzsment ágazat könyvelés és adózás, valamint munkahelyi ismeretek képzési területéhez tartozó programkövetelmények. Ezen dokumentumok határozzák meg az egyes képzések kimeneti követelményeit, a képzések tartalmi elemeit, továbbá a képzésekre való jelentkezés, illetve a képzés megkezdésének feltételeit, a képzés során teljesítendő kötelezettségeket, a képzés egyes részei alól történő esetleges felmentések feltételeit. A programkövetelményekhez kapcsolódó, a képzésszervezést segítő útmutatók egy részét pedig az elmúlt hetekben tette közzé a Pénzügyminisztérium. Mindezek alapján e cikkben igyekeztem összeállítani egy rövid tájékoztatót az Oktatási Központ által indítani tervezett pénzügyi, számviteli képzésekről, amelyeknek képzési programjai már olvashatóak a honlapunkon, ahol eddig is elérhetőek voltak a jelen cikkben hivatkozott szakképesítésekre vonatkozó előzetes tájékoztatóink. Az érdeklődőknek a képzések indulásáról a honlapunkon elvégzett regisztrációt követően e-mailben küldünk értesítőt.

2021. július 14.

A kapcsolt vállalkozásokról

 

A pénzügyi, jogi és a gazdasági szakembereknek gyakorta okoznak fejtörést a kapcsolt vállalkozások, mert az egyik legösszetettebb feladatok közé tartozik a kapcsolt viszony meghatározása. Ennek oka egyrészt a jogi háttérszabályozás rendszere, hiszen több jogszabályt együttesen kell vizsgálni, másrészt a szükséges – jogi és üzleti – információk rendelkezésre állásának hiánya is problémát jelenthet.

A kapcsolódó munka időigényes és szerteágazó. Nem elég a személyes kapcsolatokat felderíteni, de az üzleti kapcsolatok létrejöttét is vizsgálni kell, ugyanis önmagában a személyes kapcsolat nem fogja kapcsolttá tenni a vállalkozásokat, a közöttük fennálló üzlet kapcsolatra is figyelemmel kell lenni.

A kapcsolt vállalkozások (egymástól tulajdonosi, ügyvezetési szempontból, vagy más szoros függés okán nem független vállalkozások) az adórendszerben különleges helyet foglalnak el.

2021. június 30.

Újabb nyári adóváltozások

 

Az igencsak forró nyarunkat tovább hevítik az újabbnál újabb adóváltozások. 2021. június 28-án, hétfőn jelent meg a 121-es Magyar Közlönyben a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény (továbbiakban: Mód. tv.), ami újabb adóváltozásokat fogalmazott meg, illetve korábbi rendeleti szabályokat erősített meg törvényi erővel. Ezekből és más egyéb nyári változásokból szemezgetünk összeállításunkban.

 

2021. június 16.

Mit hozott a nyári adócsomag?

 

Ahogy az elmúlt években már megszokhattuk, a 2021-es évet sem úsztuk meg évközi adótörvény változások nélkül – a 106-os Magyar Közlönyben kihirdetve idén is megérkezett a szokásos nyári adócsomag. Ezt azonban megspékelték még a 107-es Magyar Közlönyben megjelent néhány rendeleti szintű, adózást érintő változással is. Ezekből szemezgetünk összeállításunkban.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2021. évi LXIX. törvény 11 különböző hatályba léptetési dátummal került kihirdetésre, emiatt nagy körültekintéssel kell nézni az új szabályok módosításának alkalmazhatóságát.

 

2021. június 08.

A magánszemély jövedelmeihez kapcsolódó Szja, Szocho és Szakho fizetési kötelezettségek közötti összefüggésekről

 

Nincs olyan év, amikor a magánszemélyek jövedelmét érintően ne lenne változás, ami éberen tartja a szakemberek figyelmét. 2021. év elején a SZÉP kártya juttatás értelmezése és a szakképzési hozzájárulás (a továbbiakban szakho) alapjának meghatározása okozott némi bizonytalanságot.

 

2021. június 02.

A távértékesítés új szabályai – fontos változások a forgalmi adózásban

 

2021. július 1-jétől gyökeres változások lesznek a távértékesítés, valamint az online kereskedelem áfa-szabályozásában. Az új rendszer egyszerűsítést és kevesebb adminisztrációs terhet hoz a külföldi piacokra eddig a bonyolult szabályrendszer miatt belépni nem kívánó vállalkozások számára, valamint egységesen rendezi az online felület közbeiktatásával történő értékesítéseket is. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor kellemetlen meglepetések érhetik azokat, akik megszokták, hogy olcsón rendelnek apróságokat távoli országokból.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit értünk távértékesítés alatt, milyen áfa-következmények kapcsolódnak hozzá, továbbá, hogy milyen átalakításokra kerül sor az új rendszer hatályba lépésével, és egészében az elektronikus kereskedelemmel összefüggésben.

 

2021. május 26.

Kevesebb műanyag, élhetőbb világ - avagy amit a környezetvédelmi termékdíj változásai kapcsán tudni kell

 

Az életterünk megóvásáért – a felhalmozódó hulladékok negatív hatásainak csökkentése, megelőzése érdekében – fokozott intézkedésekre van szükség. Ezt szolgálja a környezetünkre és az emberi egészségre kiemelten veszélyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának, az azokból keletkező hulladék mennyiségének a visszaszorítása, valamint a fenntartható, újrahasznosítható termékek alkalmazásának előtérbe helyezése, amit környezetvédelmi termékdíj is igyekszik ösztönözni.

Cikkünkben az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904 európai parlamenti és tanácsi irányelv (SUP – single use plastics – irányelv) 2021. július 3-tól alkalmazandó rendelkezéseit, valamint az egyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának visszaszorítását célzó hazai jogszabályváltozásokat mutatjuk be.

2021. május 12.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés főbb szabályai

A 2020. július 1-jén hatályba lépett társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) számos újítást vezetett be, amelyek közül kiemelendő az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés szabályrendszerének változása. Ennek a sokakat érintő témának a megfelelő kezelése komoly jártasságot igényel, s a mindennapi gyakorlatban számos probléma vetődik fel vonatkozóan, ezért az alábbiakban röviden összefoglalom e járulékfizetési kötelezettség legfontosabb szabályait, illetve a kapcsolódó eljárási tudnivalókat. 

Továbbiak betöltése ...